Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met mijn opleiding Shiatsu en in mijn praktijk ben ik ook al druk bezig met het toepassen van de technieken wanneer nodig. Cliënten zijn enthousiast en positief over de resultaten wanneer ik de Shiatsu technieken toepas, maar ik merk dat de lessen zelf ook invloed hebben op mijn leven en hoe ik daarnaar kijk.

De shiatsu werkt met de filosofie van Yin & Yang en de 5 Elementen, het draait om balans. In mijn dagelijks leven begin ik steeds meer van deze filosofie terug te zien en dit maakt mij nieuwsgieriger naar deze stof. Ik heb daarom besloten om een stap verder te gaan met het bestuderen van deze stof en ik wil jullie graag meenemen in mijn reis door de wereld van Yin Yang, de 5 elementen en Shiatsu.

Mijn focus zal in mijn blog voornamelijk liggen op de 5 Elementen. Waar staan deze precies voor, hoe kunnen wij deze terug zien in ons dagelijks leven en waarom is deze kennis nuttig? Shiatsu draait in mijn ogen namelijk niet alleen om een aantal lijnen en punten in het lichaam masseren. Ik probeer te kijken naar hoe de Elementen met elkaar samenwerken en hoe deze elkaar in balans houden. Wanneer de Elementen namelijk in balans zijn dan is ons leven dat ook. Als een Element echter de overhand neemt, dan heeft dit gevolgen voor hoe wij in het leven staan, hoe ons lichaam functioneert en hoe wij zelf functioneren. Met een shiatsu behandeling kan je de Element energie in het lichaam beïnvloeden en weer balans creëren, maar er zijn meer manieren. Voedsel, beweging, het verwerken van gebeurtenissen en je kijk op het leven zijn van invloed op deze delicate balans in ons lichaam en de natuur.

De 5 Elementen zien we niet alleen in ons lichaam terug maar ook in de natuur. In de cyclus van al het leven om ons heen. Zo staan de elementen op hun beurt ook weer in verbinding met bepaalde fasen in het leven, periodes in het jaar, de seizoenen en zelfs bepaalde periodes gedurende dag. Kennis over de elementen en bepaalde periodes kan daarom helpen in het beter begrijpen van je eigen leven en zelfs helpen met problemen en uitdagingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met andere woorden, kennis en begrip over de 5 Elementen kan leiden tot een “lekker leven”.

De komende periode ga ik mij verdiepen in deze materie en jullie meenemen op mijn zoektocht. Ik wil jullie vertellen over de elementen en hoe je deze informatie in je eigen leven kan herkennen en gebruiken. Om dit te doen ga ik zelf ook steeds op zoek naar hoe ik dit in mijn leven zie.

Eerder noemde ik het al maar elk element is verbonden met een seizoen. Op dit moment is in het in ons land herfst en dat betekent dat we in de Metaal periode zitten. De andere elementen zijn, Water (winter), Hout (lente), Vuur (zomer) en Aarde. Aarde is een element die op 2 manier gezien wordt. Het kan een nazomer zijn maar er wordt ook wel eens gezegd dat aarde steeds 2 weken tussen elke Element in beslag neem.

Mijn aandacht zal nu dus ook voornamelijk op Metaal liggen. De overige Elementen zullen in deze periode in mijn blog misschien wel langs komen maar dan altijd vanuit de gedachte van het Metaal. Dat wil zeggen als ze invloed uit (kunnen) oefenen op de energie van het Metaal Element.

In deze Metaal periode is het tijd om te reflecteren op alles wat we tot dusver hebben gedaan. Net als we in de landbouw op dit moment gaan oogsten en alles wat we in de lente hebben geplant van het land af halen is het ook tijd om het afgelopen jaar te gaan bekijken, te oogsten wat we goed hebben gedaan en om los te laten wat we niet meer nodig hebben. Dingen die we niet meer nodig hebben doen we weg en hoofdstukken waar we klaar mee zijn kunnen we gaan afsluiten. We creëren op deze manier alvast ruimte om nieuwe dingen te kunnen doen en om verandering binnen te laten. Waar wel opgelet moet worden is dat we dit reflecteren en loslaten proberen te doen zonder oordeel. Hiermee wil ik zeggen dat we niet uren lang door blijven piekeren over keuzes die we in het verleden hebben gemaakt die misschien niet zo zijn uitgepakt als we eigenlijk wilden. Het is juist tijd om te kijken wat we goed hebben gedaan en als er dingen verkeerd zijn gegaan hoe we die dan de volgende keer op een andere manier aan kunnen pakken. Als dingen niet gelukt zijn, dan heb je niet gefaald, je hebt geleerd hoe het niet moet en dat kan je in het nieuwe jaar meenemen

Met dit in het achterhoofd ga ik ook mijn blog voortzetten. Ik ga de komende tijd reflecteren op het afgelopen jaar, op de dingen die ik heb willen doen en die ik heb geprobeerd (of erger nog, die ik niet eens heb geprobeerd) om weer een mooie balans in mijn leven te creëren en om volgend jaar nieuwe dingen te kunnen gaan doen en oude plannen verder uit te werken en om te zetten tot acties in plaats van alleen plannen.
De komend weken zal ik meer vertellen over het element Metaal en zal ik ook gaan kijken naar oefeningen en recepten die invloed hebben op je lichaam en de metaal energie die je bij je draagt.

Ik hoop dat mijn blog jullie ook inspireert om te gaan reflecteren op de afgelopen periode en met mij mee willen gaan denken hoe je bepaalde dingen misschien in je eigen leven herkent.

Sharing is Caring

Reageren

Nieuwsbrief