Een nieuwe kijk op loslaten

Afgelopen week ben ik verder gegaan met het bekijken van teksten over het metaal element. Verschillende boeken ben ik gaan vergelijken om te kijken wat de overeenkomsten zijn en wat ik ook in deze periode terug heb gezien.

2 dingen bleven de afgelopen week voor mij terugkomen. De herfstperiode is een tijd dat ik snel melancholisch ben. Ik grijp onbewust terug naar dingen van mijn verleden. Zonder dat ik het door had zette ik weer die artiest op, die ik ontdekte in de eerste klas van de middelbare school en dacht ik terug aan die periode. Ik pakte een boek uit de kast wat ik als kind had gelezen en zo gleed ik elke keer weer terug naar die “goede oude” tijd en met verdriet keek ik terug op die mooie tijd die ik verloren ben.
Dit is iets wat mij vaker gebeurd. Op deze manier creëerde ik mijn eigen winterdepressie en nooit heb ik geweten dat ik hier zelf zoveel invloed op zou kunnen hebben.

Als ik hierover sprak met mensen dan kreeg ik als reactie “dat moet je loslaten”. Elke keer weer was dat het advies wat ik kreeg Loslaten. Maar wat houdt dat nou precies in, loslaten?

Dit jaar is er echter iets veranderd. Afgelopen week kijk ik door mijn muziekbibliotheek en grijp ik automatisch zonder nadenken weer naar dat ene album. Ik luister ernaar en voel dat gevoel mij weer bekruipen alleen deze keer was ik me er volledig bewust van. Ik wist dat het melancholische gevoel werd veroorzaakt door de muziek en de herinnering die ik bij dit album heb en toen gebeurde het eigenlijk. Ik werd er zelfs gelukkig van.
De tijd die ik meemaakte toen ik dit album ontdekte was namelijk een mooie tijd een waar ik op terug kijk en nu van zeg dat ik gelukkig was. Een tijd met vrienden om me heen en goede herinneringen.

Waarom is dit belangrijk? In de herfst komen de eigenschappen van het metaal element naar voren. Of wel de metaal eigenschappen zijn dezelfde eigenschappen die we in de natuur en onszelf in de herfst naar boven zien komen. Melancholie is een eigenschap die bij het metaal element hoort. Verdriet is een belangrijke emotie in ons leven en het is goed dat we die emotie hebben en deze kunnen uiten. Zolang we er maar niet aan onderdoor gaan of ons gaan verzwelgen in die emotie. Het is belangrijk dat we die… ja daar komt hij… Loslaten.
Dus de zoektocht voor mij is begonnen deze week. Wat is loslaten nou precies? Hoe laat ik iets los?

Vroeger zei ik altijd dat loslaten voor mij betekend dat ik iets accepteer. Iets is nou eenmaal zo. Het is gebeurd en je kan er vaak niks meer aan doen. Een herinnering is gemaakt met alle gevolgen en emoties die daarbij horen. Ik had helemaal geen invloed meer daarop en kon dus maar een ding doen. Accepteren dat iets is gebeurd en dat bepaalde moment nou eenmaal het gevolg zijn van een gebeurtenis. Dit heeft mij een hele tijd geholpen om een hoop dingen dragelijk te maken en sneller te kunnen verwerken. Deze week begon mij op te vallen dat loslaten ook op een andere manier mogelijk is. Ik wil namelijk de herinnering bewaren, ik wil er aan terug kunnen denken maar dan zonder dat ik er verdrietig van wordt en de herinnering mijn humeur en dag negatief gaan beïnvloeden. Zonder dat ik dit doorhad was ik daar deze week al mee bezig. Toen ik dat album luisterde dacht ik terug aan die periode in de eerste, aan de vrienden waar ik mee omging maar tegenwoordig niet meer zie, die vrienden van vroeger. Alleen dit keer werd ik niet verdrietig. Ik herinnerde me de mooie tijd, de fijne herinneringen voor wat ze waren, meer niet. Het is een tijd in het verleden die mooi was. Een tijd die anders was dan nu maar ik hoef er niet meer naar terug. De vrienden van toen zijn geen deel meer van mijn leven maar ik heb nieuwe vrienden mijn leven is veranderd en dat is goed, dat hoort zo. Ik heb jaren vastgehouden aan die herinneringen als zijnde “de” mooie tijd van mijn leven die zo anders was dan nu.

Nu ik bezig met met Shiatsu en de 5 Elementen zie ik in dat mijn gevoel in deze periode ook in deze periode hoort.
Om te zorgen dat een boom de winter overleeft zal hij dingen los moeten laten. De bladeren die vocht en zonlicht vragen vallen op de grond zodat de boom alle voedingsstoffen die hij nodig heeft kan opslaan in zijn wortels, hij de winter overleefd en in de lente weer nieuwe bladeren en bloesem kan groeien. Op het land halen we de voedzame oogst van het land en deze slaan we op zodat we de winter kunnen overleven en in de lente het land weer opnieuw kunnen gebruiken voor nieuw voedsel.
En ook in ons leven zullen we dit moeten doen. Sommige dingen zullen we los moeten laten zodat we nieuwe dingen kunnen gaan doen. Als we vasthouden aan die herinneringen van vroeger die we zo mooi vinden, die goede oude tijd waar we naar terug zouden willen, dan zien we niet de nieuwe mooie dingen van ons leven. We ontnemen onszelf dan de mogelijkheid om te genieten van wat we nu om ons heen verzamelen en verder te groeien

Met deze nieuwe visie ben ik nu verder aan het kijken of er meer herinneringen zijn waar ik me aanvast klamp zodat ik kan kijken of ik er een blije herinnering van kan maken en eventuele negatieve gedachte die ik aan de herinnering heb kan wegdoen. En weet je wat? Terwijl ik dit ga doen is het misschien ook tijd om fysiek wat meer te gaan opruimen. Eens de dingen die ik om mij heen heb verzameld doorspitten en wegdoen wat ik niet meer nodig heb. Op die manier werk ik niet alleen aan het emotionele gedeelte maar ook meteen aan het fysieke.
Tijd voor ruimte in mijn hoofd en in mijn huis. En nu is de perfecte tijd daarvoor.

Sharing is Caring

Reageren

Nieuwsbrief