Wat 1 prioriteit kiezen voor mij heeft gedaan.

Een tijdje terug heb een aantal dingen geplaatst over “gewoon doen”. Dit ging over onze goede voornemens met het nieuwe jaar en met veranderingen die we in ons leven willen bewerkstelligen.
De afgelopen tijd ben ik hier zelf ook heel veel mee bezig. Ik probeer… nee, ik ben bezig met mijn leven een andere draai te geven. Ik wil controle en verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die in mijn leven gebeuren. Als ik iets wil veranderen kijk ik wat ik daar aan kan doen en ga ik dat ook doen.

Nu ben ik niet de eerste die dit zegt en zeker niet de eerste die dit probeert. Sterker nog het is ook niet de eerste keer dat ik dit probeer. Al vele malen heb ik geprobeerd mijn leven opnieuw in te richten. En dit mislukte nog wel eens. Wanneer ik wilde stoppen met koffie drinken en na een aantal weken gewoon weer koffie dronk. Als ik mij voornam naar de sportschool te gaan en in week 7 geen zin had en een keer oversloeg. Vervolgens een paar weken later ook niet meer te gaan en mijn abonnement op kon zeggen.
Tegenwoordig probeer ik dit meer als tegenslag te zien dan als falen. Ik heb ook eerder al eens gezegd dat als we een keer spijbelen met onze goede voornemens we dan niet meteen op moeten geven. Juist dan willen we de draad weer oppakken en ondanks alles door gaan met het naleven van die goede voornemens.

Wat gebeurde er dan?

Waar ik de afgelopen tijd veel tegenaan liep was niet het veranderen van één van mijn gewoontes. Nee ik merk dat er heel veel gewoontes zijn die ik wil veranderen. En zodra ik aan de eerste begin dan wil ik ook aan de 2e beginnen en de 3e, 4e, en ga zo maar door.
Ik wil meer sporten, stoppen met koffie drinken, meer sociale contacten, minder tv kijken, social media op de juiste manier gebruiken, vaker piano spelen, meer buiten zijn, meer tijd met mijn vrouw doorbrengen, nog een extra D&D groep (yes, naast masseren is het fantasy rollenspel Dungeons and Dragons een hobby van mij), gezonder eten, op tijd gaan slapen…. Dat is niet niks. Ik dacht altijd dat ik hier weinig controle over had. Ik vond dat ik alles moest kunnen veranderen en begon dus altijd aan meerdere veranderingen. Dit leek vanzelf te gaan en vertelde mezelf ook nog wel dat ik er eigenlijk geen keuze in had. Stap 2 kwam voort uit stap 1, 3 uit stap 2.
Na een aantal weken ging vaak 1 van de voornemens en veranderingen mis en die klap deed het kaartenhuis instorten. Ik stopte met alle veranderingen en viel gewoon weer terug in mijn normale routine waar ik zo graag uit wilde komen. Het gevolg was dat ik me neerslachtig voelde en ook nog eens kwaad en teleurgesteld op mijzelf was omdat het niet lukte. En met die gedachte deed ik ook geen nieuwe poging om weer een verandering op te pakken.

Nu doe ik het anders.

Maar dit keer heb ik besloten om het anders aan te pakken. De hele waslijst aan veranderingen heb ik opgeruimd en ik heb een keuze gemaakt in wat ik op dit moment belangrijk vind. Voor mij is dat mijn 365 Day Challenge Bagua Zhang. Ik heb dit de hoogste prioriteit gegeven en dit is iets wat ik af ga maken.

Op de 2e plaats wil ik meer naar de sportschool en op de 3e plaats wil ik gezonder eten en daarbij hoort voor mij ook minder koffie drinken (dit blijft voor mij een hele moeilijke). Nu mag dit misschien logisch klinken en dat heb ik toch waarschijnlijk de volgende keer ook wel gedaan? Klopt ergens heb ik altijd wel een prioriteit gegeven aan iets maar ik wisselde dat ook nog wel eens. De ene week vond ik de koffie belangrijker en de andere week het sporten. Dit keer is dat niet het geval. Ik heb een keiharde afspraak met mijzelf gemaakt. Dit is de volgorde. Wat er ook gebeurd het belangrijkste is dat ik die eerste verandering volhoudt. Als dat betekent dat andere veranderingen minder soepel verlopen dan is dat maar zo. Ik ga me daar niet door uit het veld laten slaan en weer helemaal terugvallen.

Wat is het effect.

Ik ben nu ik dit schrijf 85 dagen bezig met mijn challenge. En nog steeds loop ik elke dag minimaal 30 minuten mijn BaGua training door. Hier maak ik tijd voor. Daarnaast ga ik naar de sportschool en probeer ik dit 3 keer per week te doen. Het gebeurd echt wel dat ik in een week geen tijd kan maken om te sporten. Soms zelfs omdat ik de sportschool even oversla zodat ik mijn BaGua training kan doen. Waar ik vroeger dan zou stoppen en de handdoek in de ring zou gooien. Meteen de conclusie zou trekken dat ik gefaald hab, ga ik nu de week daarna op zoek naar tijd. Ik Zeg misschien een andere afspraak maar even af omdat ik in ieder geval naar de sportschool ga en niet helemaal stop. Om de tegenslag dan maar goed te maken neem ik wel een keertje een extra kopje koffie, dat blijft toch zo lekker. Morgen is er weer een dag en we gaan gewoon door.

En verder.

Door de focus op 1 verandering te leggen en verder te genieten van alle dingen die daar bij komen voel me ik succesvol in mijn Challenge en dit gevoel lijkt zich alleen maar te versterken. Mijn fitness training gaat omhoog, ik drink veel minder koffie dan vroeger en ik eet gezonder. Ik lijk meer contact met mijn vrienden te hebben (ik sleep ze mee naar de sportschool en zie ze tijdens de D&D sessie) en om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet bezig met al die laatste veranderingen.

Mocht het nu toch zo zijn dat er een dag komt dat ik op een ochtend wakker wordt en me bedenk dat ik door alle drukte de vorige dag geen BaGua heb kunnen doen dan drink ik een kop koffie kijk ik naar buiten en begin ik gewoon meteen opnieuw. Want die 365 dagen BaGua Zhang dat is de eerste verandering die ik ook echt ga afmaken.

*Photo by Austris Augusts on Unsplash

Reageren

Nieuwsbrief