Zijn mijn spiegelbeeld en ik wel als dezelfde persoon? Dit klinkt misschien als een gekke vraag maar de afgelopen tijd is dit wel iets wat me de afgelopen tijd heeft bezig gehouden. En de oorzaak hiervan is mijn wasgoed.

Naast de massage praktijk ben ik ook huisman en probeer ik het huishouden zo goed mogelijk uit te voeren. Enige tijd terug was ik de was aan het ophangen en het viel mij op dat ik dit keer erg veel sportkleren aan de lijn hing om te drogen. En in mijn hoofd moest ik lachen om de hoeveelheid sportkleren die ik tegenwoordig had. Toen ik ze daar zo zag hangen vroeg ik me meteen af waarom ik zoveel sportkleren nodig zou hebben. Ik voel me namelijk niet sportief… In mijn hoofd bleef het ook meteen stil.

Als ik er rustig over nadenk is dat best wel vreemd. Ik voel me niet sportief, toch train ik 7 maal in de week Bagua Zhang. Ik ga 2 tot 3 keer per week naar de sportschool. Probeer 2 dagen ook zelfstandig zwaard training te doen en 1 keer in de week train ik met mijn club intensief. En nog steeds zie ik mezelf niet als een sportief iemand. Daar over nadenkend kwam ik er achter dat er meer dingen zijn waar mijn zelfbeeld helemaal niet klopt met de werkelijkheid. En daarom ben ik gaan kijken hoe dit nu precies komt.

Waar komt dit beeld vandaan?

In mijn hoofd heb ik nog steeds een oud beeld van mijzelf zitten. Dit is het imago wat ik van de middelbare school heb. Alles wat ik in die tijd heb meegemaakt, alles wat er toen om mij heen gebeurde heeft mij vormgegeven en mijn identiteit neergezet. Het was de fase in mijn leven waarbij ik mijn eigen identiteit heb ontwikkeld en volwassen werd.
Dit beeld heb ik heel lang mee gedragen, het is ook heel lang accuraat geweest. Het is de periode waarin ik mijn leeftijd geheim hield en er een sport van maakte om te zeggen dat ik 16 was. Mijn verjaardag vierde ik niet meer. Al met al ben ik letterlijk stil blijven staan in die periode en dat werkte goed.

Wat gebeurd er nu.

De afgelopen maanden ben ik zoals jullie weten heel druk bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik sport veel, richt mijn aandacht op mijn bedrijf, probeer me minder te richten op de negatieve dingen in mijn leven en geniet ik zoveel mogelijk van alles wat er in mijn leven gebeurd.

De veranderingen die ik doormaak zijn niet alleen mentaal. Ook fysiek is er een hoop gebeurd. Doordat ik beter op mijn eten let en meer sport zie ik dat ik afval en krijg ik een gespierder lichaam. Ik ben rustiger en kan beter om gaan met prikkels van buitenaf. Om de afgelopen 14 jaar voor mij echt af te sluiten heb ik een aantal weken terug ook mijn lange haren afgeschoren. Gecombineerd met mijn baard lijkt mijn spiegelbeeld ook echt niet meer op de persoon die ik vroeger was.

Vandaag de dag.

Ik begin nu echter te merken dat dit zelfbeeld mijn ontwikkeling in de weg zit. Elke keer als ik stappen vooruit maak merk ik dat ik ergens onderweg letterlijk mezelf tegenkom en weer een stap achteruit moet zetten. Mijn acties zijn namelijk nog geen onderdeel van mijn zelfbeeld geworden. Het gebeurd dus regelmatig dat als ik nadenk over wat ik wil gaan doen en hoe mijn ontwikkeling verloopt ik steeds terug grijp naar mijn oude zelfbeeld. Als ik een obstakel tegenkom ga ik daar mee om zoals ik dat vroeger ook altijd deed. En om eerlijk te zijn als ik dat doe loopt mijn zelfontplooiing weer vast. Dat klopt natuurlijk omdat in mijn zelfbeeld alle veranderingen en ontwikkelingen nog niet zitten. Het is namelijk het beeld van mij op de middelbare school en tijdens mijn vervolg opleiding. Niet van mij nu op dit moment en waar ik naartoe wil.

Wat doe ik nu.

Om hier verandering in te brengen moet ik gaan kijken hoe ik realistisch naar mijzelf kan kijken. Het oude vertrouwde en ondertussen comfortabele beeld wat ik van mezelf heb moet ik los gaan laten en ik wil gaan werken aan een nieuw “geupdate” zelfbeeld. Eén die past bij mijn acties vandaag. Een beeld dat klaar is voor mijn daden morgen. Echter moet ik wel opletten dat dit beeld flexibel blijft.Het is niet de bedoeling dat ik over 15 jaar weer tegen deze barrière oploop.

Wat ik nu aan het proberen ben is realistisch naar te zijn. Ik wil bewust blijven van wat ik nu echt doe en combineer dat met een stukje affirmatie.  Tegen mezelf zeggen dat ik sportief ben en dat de veranderingen goed zijn. Het voelt nog heel gek om dit te doen maar het wordt wel steeds makkelijker. En ik had ook niet verwacht dat het makkelijk zou zijn. Dat ik dit gedrag gewoon even in een weekje weg kon wassen. Maar ik merk verandering en daar ben ik blij om. Het gaat niet lang meer duren voordat mijn zelfbeeld en mijn spiegelbeeld weer dezelfde persoon worden.

 

Reageren

Nieuwsbrief