De Cupping massage

Cupping massage

Tijdens de olympische spelen hoorde je ineens heel veel van deze massage vorm. Een aantal van de atleten verschenen opeens met grote paarse vlekken op hun lichaam. Deze blauwe plekken waren het resultaat van een Cupping Massage. Een heftig beeld wat veel verschillende ideeën op kan roepen. Maar of zo’n foto nou goede promotie is voor de Cupping Massage?

Wat is een Cupping Massage?

Deze ogenschijnlijke simpele vraag is toch een stuk ingewikkelder. Het meest simpele antwoord zou ik als volgd geven: Bij een Cupping massage word er met een een “cupje” (beker was het enige synoniem wat ik kon vinden) een vacuüm geplaatst op de huid. Waar bij de meeste massagevorm er druk de spier in wordt gegeven doet de Cupping massage precies het omgekeerde. Het vacuüm wat in het bekertje wordt gecreëerd trekt de huid juist omhoog. Klinkt simpel? Eigenlijk wel, maar de technieken die worden gebruikt en zelfs de cups of bekers kunnen variëren en daarmee kan de behandeling ook weer variëren.

Van welke cupping variaties ben ik op de hoogte.

Laten we een opsomming maken, Dry cuppen, Vuur Cuppen, Koud Cuppen, moving Cuppen en Wet cuppen. Dan zijn er verschillende cups mogelijk, Siliconen cups die je kan inknijpen, hardere siliconen cups waarbij een pomp gebruikt wordt, bamboe cups en glazen cups. De verschillende technieken hebben overlap. Bij vuur cuppen wordt het vacuüm gebruikt door de lucht in de cup op te warmen met vuur. Dit kan zowel bij Dry Cuppen als Wet Cuppen gedaan worden. Bij koud cuppen wordt er gebruik gemaakt van een pompje of kan je de cup inknijpen. Moving cuppen maakt gebruik van olie en beweegt de cups over het lichaam heen. Al deze technieken kunnen bij dry cuppen gedaan worden (ja ook als de masseur olie gebruikt om de cups te bewegen noemen we het dry cuppen). Wanneer we over wet Cuppen spreken dan maakt de masseur kleine krassen of sneetjes in de huid waardoor het vacuüm bloed omhoog trekt. Volgens oude geschriften zou dit het onreine bloed uit het lichaam trekken en daarmee ook de ziekte.

Wat doet cuppen voor je lichaam.

Hier zijn de meningen over verdeeld. Op veel sites is te lezen dat een cupping massage heel veel positiefs met zich mee brengt. Het brengt de energie weer in balans helpt bij een verscheidenheid aan klachten. Op veel blogs en pagina’s zag ik dat de chinezen vroeger zeiden dat meer dan de helft van alle kwalen zouden worden verholpen met cupping massage.
Maar waar je op de ene helft van alle sites leest over de vele verschillende applicaties en redenen waarom een cupping massage helend is, schrijft de andere helft van de sites dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze claims. Echter moet ik daar wel bij zeggen dat bij heel veel massagetherapieën er geen “wetenschappelijk” bewijs is. Daarintegen zijn er vele massage therapeuten die in hun praktijk de helende werking wel terug zien bij hun klanten.
Beide argumenten maken het moeilijk om claims te maken over daadwerkelijke resultaten van een cupping massage. Wat ik wel kan aangeven is dat het een grote impact heeft op de doorbloeding van de huid en de spieren. Ook de elasticiteit van de huid verbeterd, de spieren ontspannen op een effectieve manier en bindweefsel wordt weer los gemaakt.

In mijn praktijk.

In mijn praktijk gebruik ik de massage cups wanneer ik merk dat spieren echt vast zitten. Wanneer ik niet het idee heb dat ik met mijn handen of ellebogen het gewenste effect kan behalen haal ik de massage cups tevoorschijn.
Ook is het mogelijk om een volledige massage te geven met de massage cups. Het hoofddoel is zoals bij al mijn massages ontspanning. De Cupping massage is een heerlijke afwisseling met reguliere massages. En vergeet niet dat alle positieve effecten die je op het internet kunt vinden misschien niet wetenschappelijk zijn bewezen maar wel degelijk resultaat van de cupping massage kunnen zijn.
En die blauwe plekken die je op al die foto’s van de atleten ziet? Ik werk zelf met zachte siliconen cups die ik inknijp om het vacuüm te creëren. Op een gevoelige huid kan dit ook zeker wel roden of paarse vlekken achterlaten maar deze zijn zeker niet zo heftig en trekken na een paar dagen weer weg.

Is Cupping iets voor jou?

Hoe weet je nou of deze massage vorm voor jou interessant is? Mijn advies is om hem een keer te ondergaan. Ervaar wat de massage cups voor jou kunnen betekenen. In mijn ogen is dit de enige manier om te zien of je deze massagevorm lekker vind, of je er positieve resultaten mee behaald

Wil jij de cupping massage een keer proberen klik dan hier om makkelijk je afspraak online in te plannen.

Reageren

Nieuwsbrief